七天下來住了一間商務酒店, 四間溫泉旅館, 浸了五類不同的溫泉, 讓我一一為你介紹.


第一天(25/1/09)住的是位於名古屋伏見站附近的Hamilton hotel, 選這裡的一大原因是: 25平方米雙人房星期日價錢只需7,500YEN, 再扣除JALAN積分, 即只需6,750yen.
從伏見站五番出口左轉直行3-4分鐘便到, 步行往栄的松阪屋也不用10分鐘. 附近還有間手羽先專門店, 好方便.
房間很清潔, 床也舒服, 最大的就是那個浴室, 真誇張! 我想是一般商務旅館的1.5倍大吧.

hamilton02.JPG 
hamilton.JPG 
hamilton01.JPG  

第二天(26/1/09)住的是下呂
ひだ山莊
我選溫泉旅館第一要緊的是泉水是要100%的源泉流入, 這點下呂選擇的不多, 都是比較小型的, 又或者是我高攀不來的高級旅館. 看了JALAN的評價, 這裡房間和食物的質素也不錯,  唯一欠缺的是沒有露天風呂, 但當想起往後幾天的都可以"大浸特浸", 這點又似乎不太重要.
我們住的是八疊和室, 可以遠眺整個下呂市, 房間不新但很清潔. 因為想在年初一吃豐富一點晚飯, 所以選了10,600yen十一品(即十一樣菜式)的plan, 奉勸各位如入住此旅館, 除非你們都是大帥哥, 可以一人單挑一碗鰻魚飯, 否則還是選七品或者九品好了, 實在多得吃不下.
做個環保人士, 勿浪費食物.
下呂1.jpg 
從房間外望的景色
下呂.JPG 

下呂溫泉號稱美人湯, woo, 果然"有料到", 泉水質感是滑滑的, 初下水時覺得自己像隻生蝦, 很熱啊! 池邊有個水龍頭, 旁邊用日文寫著"因是天然泉水, 如遇過熱可以加入清水降溫, 但泉水會被稀釋."(係米覺得我D日文好勁呢, 嘿嘿, 估架咋!) 我當然沒有加水, 就這樣皮膚由生蝦的顏色變成了熟蝦的, 只要不灼得過熟, 熟蝦的皮膚可以很滑!

下期預告: 初用導航系統的烏龍事與犬山城驚魂記.

創作者介紹

鐵皮屋上做的夢

joeyee 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(5) 人氣()


留言列表 (5)

發表留言
  • 小頭
  • 這晚餐真是很豐富,小儀不喜歡太肥的魚/肉,這牛肉會否太膩?
  • 是啊! 我只吃了兩片, 其他的就由JOE爹來承受. ^^

    joeyee 於 2009/02/28 10:16 回覆

  • 小彭
  • 個浴室襯晒你啦, 上等人!
    點解個十一品唔係逐品影架?! 叫七品, 唔係咁好喎!
    犬山啦, 快d啦!
  • 嘩嘩嘩, 吾食肥吾代表係上等人喎! 浴室大細對我黎講無乜所謂, 反正要用到GE地方都好細.
    老實講, 我都無數到有幾多品, 嘿嘿! 七品吾夠你食架, 九品啦! 起碼都有個官仔做下.
    犬山?! 無野睇架喎!

    joeyee 於 2009/02/28 10:22 回覆

  • carjaswong
  • Hamilton 超抵住!記下了.
  • 你又起行喇?!
    星期日住真係好抵, 平日就要成萬yen. 不過如果配合得到想去的地方, 我又覺得好過住間160呎GE房仔喎!

    joeyee 於 2009/02/28 10:28 回覆

  • 大頭仔
  • 我上次在銀山浸過的溫泉水也超滑,感覺皮膚像搽了肥皂般,感覺好奇妙啊!
  • 泡得好溫泉, 感覺就是很奇妙!
    銀山溫泉...要記在帳上.

    joeyee 於 2009/03/03 23:21 回覆

  • Vv
  • 哇, 初初見到你個topic 其實有d 驚, 係驚執行李, 因為我通常鐘意一去到酒店就將d衫及用品攞晒出嚟放好佢, 如果成日換酒店我就唔可以咁暢快 (變咗要就住用同埋花時間執), 但係當然要去唔同地點就一定要咁嫁啦! 你地有冇呢個煩惱?

    第一間hamilton hotel 外表好似無咩特別, 但個房好 model, 我喜歡呀! 商務旅館其實都係一個不錯的選擇啊!

    我好期待浸得令人滑溜的溫泉水呀! 因為在志賀太子酒店入面只有熱水, 沒有泉水, 一落水就知, 好失望! joeyee 的日文都有番咁上下, 好利害! 咁熱嘅水, 你浸到幾耐? 會唔會再淋凍水交替咁浸?
  • 我又吾覺得執行理好煩喎, 都無乜野執GE, 沖涼用品全部用旅館果D, 幾支護膚品一果袋仔就攪店啦!

    係! 我都好鐘意hamilton呢間旅館, 最緊要係乾淨.

    志賀高原D雪靚丫麻, 不過滑完雪浸溫泉應該會正D. 我D日文真係有番咁上下...水皮架!
    我都吾知可以浸幾耐喎, 不過就一定會上水淋個吾太凍GE水平衡一下.

    joeyee 於 2009/03/24 14:32 回覆

找更多相關文章與討論