是這張照片吸引我來嵐溪莊這個秘湯.
嵐01.JPG  

我的版本是這樣的.
嵐02.JPG  

雖然可以過到吊橋的另一端, 但就僅此而已, 吋步也不能再前進.
嵐09.JPG  

休息的地方
嵐03.JPG  

玩"未來"的遊戲, 寫好信件, 十二年後便會寄給你提醒你再來.
十二年, 呵呵, 十二年......
嵐04.JPG  

我們訂的是平日特價套餐, 一泊兩食住溪流館, 兩人共32,100yen連湯稅.
從房間外望的景色. 晚上從溫泉回來時, 我們有幸地看見兩隻狐狸在雪地上行走, 一先一後, 前頭的那一隻不時回頭等候後頭的那一隻, 很有靈性似的. 可惜待我從保險箱拿出相機時, 他們已遠走高飛了.
嵐05.JPG  

晚飯有剌身有魚有蟹, 味道也不錯. 但我就不喜歡在部屋吃, 預備和清理的工作都很煩人, 要是我這條老腰骨病發的話, 坐在地上吃飯就真是要命.
第一次見識到一向看重清潔的日本人把枱上的殘碎掃在地上, 既驚訝又噁心, 等會我還要睡在這裡啊! 別以為我們香港人不注重衛生啊!
嵐06.JPG  

除了公眾浴場外, 還有兩個貸切風呂, 每房間只能使用其中一個一次, 我們選了山乃湯.
這個風呂有內湯和外湯, 水溫只有15.5度, 所以泉水除了加溫外, 外湯還用錫紙舖在水面以保溫, 實在泡得不太舒服. 這都是回來以後翻查資料時發現的, 早知這麼低溫, 我又怎會在寒冬跑去.
兩條包著錫紙的番薯在加溫中.......@@"
嵐08.jpg  

這裡的泉質一般, 服務一般, 食物一般, 在冬季連風景也一般, 我覺得不用特意跑來啊!

創作者介紹

鐵皮屋上做的夢

joeyee 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(5) 人氣()


留言列表 (5)

發表留言
  • 大頭仔
  • 15.5度?點浸呀?唔會係好享受喎~
  • 點浸?! 都係好似平時咁浸羅! ^^
    加左溫又吾會好凍, OK ge!

    joeyee 於 2011/05/12 23:52 回覆

  • 紅米奇
  • 12年後收到信好有卓頭呢, 又確實幾有意思, 不過想要收到的話, 記得唔好搬^^
  • 兩年後都吾知乜世界, 米話十二年.
    依家樓咁貴, 想搬都難啦.

    joeyee 於 2011/05/12 23:54 回覆

  • lau2tang
  • 即係話,住唔到唔係損失啦!
    多謝你安慰我~
  • yes! 全中! 我仲有D後悔放棄左五頭溫泉添.
    吾係安慰你, 真係吾覺佢有乜特別. 吾信的話, 你去一次試下.^^

    joeyee 於 2011/05/13 00:00 回覆

  • Vv
  • 條吊橋好震定你畏高所以過唔到??

    我好鐘意12年先寄信的idea!! 好浪漫! 咁你有冇post到?
  • 過倒, 就係去到橋尾咋, 本來橋尾兩邊都仲有路架, 不過積晒雪行吾倒,
    所以影吾倒吊橋+旅館的照片.
    (哈哈, 係呢, 究竟我想寫乜野呢, 睇番到覺得怪怪地, 等陣改改佢先.)

    有呀, 寫你地址架, 你代我收同去啦, 事關12年後我可能都已經先遊, 記得完成我個遺願呀. ^.^
    其實呢玩意係名古屋個"明治村"都有得玩架!

    joeyee 於 2011/05/15 13:14 回覆

  • gc
  • 用錫紙舖在水面浸溫泉真特別
    我以為MANDY 係DENMARK 在戶外用錫紙抱住對腳食TEA已夠奇聞(隻隻鬼都係咁),
    原來亞洲仲好玩.good
  • 班鬼做乜包住對腳呀? 食T啫, 吾食搵對腳做點心喎...

    joeyee 於 2011/05/18 23:50 回覆

找更多相關文章與討論