今次旅程只住了兩間酒店, 古窯溫泉旅館和新宿世紀凱悅酒店, 兩間酒店的服務都很好, 但始終溫泉旅館的服務比較貼身.

 

古窯樓高八層, 我們住在七樓755室, 入住第一天除了房間內的指定小食外, 職員還送上生果和飯團, 生果很甜, 但意想不到的是飯團也很好味, 山形米果然名不虛傳, 包著飯團的紫菜香氣四溢, 令人食慾大增, joe爹連續吃了兩個, 緊要!!

 

 

我們在這裡住了四天, 職員每天都替我們更換不同的榚點, 所以不用在販賣店吃試食品.


這是從我住的房間外望
, 景觀不俗.


 

這裡的有兩個風呂, 位於八樓的是展望風呂, 可以看到蔵王連峰, 而露天風呂則只有景觀欠奉, 只可舉頭望星星. 至於位於底層的紅花風呂, 有三個不同的露天浴池, 水溫最高的有四十多度, 我剛坐下就起來了, 這裡大概不需豬肉湯.

 

雖然這裡的風呂沒有第一滝本館或鶴雅般來得震撼, 但溫泉水卻是一流, 我可以保證這裡的泉水是真的, 而且可以治肋肉和關節痛, 我們早晚一次, 疲勞盡消, !!!

 

我們還試了貸切風呂, 感覺很新鮮. 本來我打算住宿作並溫泉, 因為它的貸切風呂的泉水是從源泉而來, 保證100%新鮮, 可惜其位置不便. 古窯也有這樣的風呂房間, 可是要六千港元一晚啊, 花費不起.

 

我在煙霧裡

 

古窯有位從蒙古來說普通話的的女士, 除了第一天外, 我們都是由他招呼的, 所以在這裡不用擔心語言的問題, 最後一天晚餐時他來打擾了我們好一陣子, 說這說那, 還送了一支值千多日元的梅酒給我們, 害得我滿面通紅.

 

這裡的迎送服務亦一流, 只要打個電話, 不用五分鐘便會有人拿著古窯的旗仔在車站接你, 他們不是古窯的司機, 而是上山溫泉鄉的的士司機.

 

最後一天我們轉往新宿凱悅, 我們被安排入住24樓的Double Room, 房間前方一左一右坐落著兩橦寫字樓, 遠望是無際的房屋, 下望是煩忙的交通, 景觀好像在電視看到的紐約, 我真的有這樣的感覺.

 

吃早餐的地方略小, 貨色亦沒有驚喜, 不過早餐對我來說並不緊要, 有多士和橙汁就可以了. 反而喜歡餅店的麵包, 好吃.

 

來回凱悅至新宿車站, 要在新宿西口乘20分鐘才一班的接駁巴士, 以旅遊人士來說, 不太方便, 下次往東京我會選一間在車站旁的酒店.



創作者介紹

鐵皮屋上做的夢

joeyee 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(23) 人氣()


留言列表 (23)

發表留言
  • galaxy
  • 哈哈我睇到你個樣喇, 出到街我認得你 !<br />
    做乜劃joe爸個樣咁,劃都劃靚D嘛,<br />
    乜野叫風呂 ?
  • carjaswong
  • 嘩, 有出浴照呀!!!!!<br />
    <br />
    古窯溫泉旅館好像很不錯, 下次來山形一定住!
  • wyng
  • galaxy, 你見倒我吾好打我! <br />
    就係因為joe爹太靚仔啦, 要劃花佢, 劃花佢!<br />
    風呂 = 溫泉<br />
    <br />
    jason, 古窯是一間值得推薦的旅館, 最好當然係住埋附風呂客室啦!<br />
    不過鶴雅間客因該仲正!<br />
    <br />
    出浴照? 哈, 你係鶴雅都應該拍吾少啦!
  • Roy
  • 哈哈~~有出浴照睇~~~駛唔駛pg家長指引.....<br />
    <br />
    嚴格黎講風呂唔等如溫泉.....
  • 小彭
  • joe爹真可憐, 靚仔都要俾人劃...<br />
    <br />
    新宿車站實在太大, 由東行去西都有排行, 所以我唔鐘意住呢區!
  • wyng
  • roy兄, 萊嫂有冇睇呀? 哈哈哈!<br />
    嚴格黎講風呂唔等如溫泉 --- 講多小小黎聽, 等我學下野.<br />
    <br />
    小彭, 新宿車站真係好大, 我落左火車行錯左去東口, <br />
    都用左十幾分鐘才找到西口.
  • 小彭
  • 我記得東口去西口:<br />
    <br />
    1/ 行路面, 經新宿太子個面轉番過去<br />
    2/ 行地下通道經d商場捐番過去... 有一次試過咁行, 真係行左好耐, 所以唔鐘意住新宿!
  • 未知
  • 住新宿我只会住東口或南口,有所有要去的shopping malls&restaurants, 非常集中。<br />
    <br />
    joyee, 下次我介紹一個係正高島屋隔離的Business hotel比你。
  • 柏木寶寶
  • 估唔到joeyee第一次同大家見面.................<br />
    係唔著3...................
  • wyng
  • 嘩小彭, 你真係好熟喎! 我就係用第二個方法行, 所以行到腳軟.<br />
    <br />
    未知, 下次我去會一定會搵你俾意見, 唉, 不過吾知幾時至有得去.<br />
    <br />
    嘿, 寶寶, 你第一次見人都係赤條條架啦, 哈哈哈!!!
  • galaxy
  • 死火, 我book左酒店近西口喎, 咁咪成日要行去東口行到腳軟 ?!
  • 未知
  • 我除o左去西口o既新宿郵局之外,一定o吾会去西口。(^^)<br />
    <br />
    有$$就住南口Century Southern Tower, 無$$就住高島屋附近的Business hotel。
  • wyng
  • galaxy, 你俾左錢未呀? 未就轉啦, 睇下未知有無好介紹.<br />
    不過你有個細路, 住business hotel會吾會吾方便?!
  • 小彭
  • galaxy兄是否book左keio plaza?
  • 未知
  • Shinjuku Park<br />
    http://shinjukuparkhotel.co.jp/<br />
    <br />
    不算太平、但比起Vintage同Shinjuku Prince 乾淨及方便得多的business hotel。自己看<br />
    看。
  • wyng
  • 間酒店幾好番, galaxy諗諗佢啦, <br />
    不過你仲有幾日就出發羅, 可能一切已準備妥當,<br />
    行程如何, 那裡是重點遊呢?<br />
    <br />
    係呢, 小彭, keio plaza有乜問題呀?!
  • galaxy
  • 我地貪平book左Shinjuku Prince, 落左訂,無得改。<br />
    唯有行多幾步啦。
  • 未知
  • Shinjuku Prince不是在西口,在東口!位置OK架。
  • galaxy
  • thanks 未知 !<br />
    咁都好D, 我攪錯左東西口,嘻嘻嘻, 都未去我已經迷路咯! 哈哈
  • carjaswong
  • 我次次在新宿都迷路, 所以唔敢住那裡。
  • 小彭
  • keio plaza冇問題... 但一想起要行個條'冇盡頭'通道就...<br />
    <br />
    不過galaxy兄帶住bb, 去shinjuku prince就麻煩小小!
  • 蘋果樹
  • 古窯旅館似乎很棒喔!我也很喜歡溫泉,所以很重視溫泉的真偽問題,<br />
    我家的溫泉說明如果有用就請隨便用,不必客氣!
  • wyng
  • 那我就不客氣了, 遲幾天把它轉貼過來, 謝謝你!<br />
    <br />
    古窯的溫泉泉水說明是循環再用的, 也有說明用甚麼來過濾,<br />
    我嗅不到氯氣味, 浸了也覺得疲勞盡消, 所以我相信這家是真溫泉.<br />
找更多相關文章與討論