奧飛驒溫泉鄉共分為五個不同的溫泉區, 昨天到過新穗高溫泉區, 今天我們就逐一拜訪餘下的.

這天早上起來駕車送了兩位滑雪高手到ほうのき滑雪場去, 這次我終於不用企雪了! 哈哈哈! 陽光燦爛的日子, 雪地......很刺眼.

從滑雪場下望的美麗景色, 我從來都無緣親眼看見, 是否要將留給神山的青春分一點給學滑雪呢?

滑雪場01.JPG

登登登登...........超級美女隆重登場!
滑雪場02.JPG

這個黃色物體實在煞風景啊! 可是沒有它, 又好像單調了一點, 還是勸美女換一件鮮色的滑雪衣吧!
滑雪場03.JPG

之後出發往栃尾溫泉, 穿過這條紅色小橋就是栃尾溫泉區.
荒神01.JPG

看見"歡迎"這兩個字, 就知道很多台灣人來啊! ^.^ 
(根據日語達人與日本旅遊達人的確認, 這兩個字其實是日本語, 給日本人看的, 哈哈!)荒神02.JPG

這區沒有溫泉旅館, 經營的都是民宿, 要浸溫泉可以到這個免費的荒神溫泉.荒神03.JPG

一切都是自助, 可投入500yen作為溫泉的保養費, 基本上不用進入更衣室, 我們從旁邊就能走進浴池, 也即是說, 絕對是無遮無掩.    
荒神04.JPG

無遮掩所以擁有廣濶的視野, 這是男湯, 池子不小, 女湯的池也差不多, 我恨自己沒有帶毛巾, 實在很想在這裡泡個湯, 或許要顧慮的反而是身外物.
荒神06.JPG

昨天經過這裡往新穗高時看見幾個旅人在拍照, 直覺告訴我, 他們是ec2的同好, 應該沒有錯的. 荒神05.JPG

皚皚白雪, 留下了我們的足跡. 這裡, 很舒服.
荒神07.JPG

離開栃神溫泉, 找尋聞名已久的深層水綠湯......

創作者介紹

鐵皮屋上做的夢

joeyee 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(6) 人氣()


留言列表 (6)

發表留言
  • 小彭
  • 會唔會諗多左呢... 歓迎(かんげい) > 係日本語o黎個喎!

  • 一D都無諗多到, 我都係咁諗架, 日本人又點會整個咁大個指示牌歡迎台灣人又或者中國人呢, 我講下啫! 你去過日本咁多地方, 你有冇見過"歡迎"呢兩個字呢, 我其實覺得好大陸FEEL.

    joeyee 於 2009/09/13 22:26 回覆

  • carjaswong
  • No,如果是大陸,寫的是"熱烈歡迎..."
  • 哈哈哈! 無錯, 係熱烈歡迎! 呵呵...

    joeyee 於 2009/09/15 23:00 回覆

  • 小彭
  • 我係話你諗多左.
    "歓迎"真係日文, 唔係中文的歡迎. 並不罕見, 因為我見過.
  • 我都話你見識廣博架啦!

    joeyee 於 2009/09/15 22:59 回覆

  • 比帝
  • Wa, 好正, 我又要去一趟
  • 好呀, 等國泰做特價機票果陣去最低, 我幫你睇實個"市"!

    joeyee 於 2009/09/15 23:03 回覆

  • gc
  • so good so good
    係米唔多人的
    係日本邊樹
  • 淡季就無乜人羅.
    係日本中部. ^O^

    joeyee 於 2009/09/17 10:19 回覆

  • kouchinii
  • 真係搞笑. 我睇完歡迎個牌之後, 都係好想留言講, 哩個"歡迎"係日文, 但係睇到留言板o既留言, 大家都已經討論得興高采烈~~~~咁唔駛我插咀啦 :D
  • 哈哈, 我諗我要加個註腳o係內文至得啦, 原來只有我自己至知自己係度講係笑!

    joeyee 於 2009/09/24 14:00 回覆

找更多相關文章與討論